3 d’ag. 2015

IN MEMÒRIA

Avui, una notícia que ens fa mal, però no podem deixar que passi, l'assassinat el divendres passat, 31 de juliol,  del foto-periodista mexicà Rúben Espinosa Becerril junt amb quatre persones més. Corresponsal de Cuartoscuro, de la revista Proceso i de l'agència local Avc Noticias.
Vivia a la Ciutat de Mèxic, en un autoexili de Veracruz, obligat per les amenaces de les quals va ser víctima. El jove va fugir el 9 de juny passat, després de protagonitzar diversos episodis d'assetjament.
Originari de la Ciutat de Mèxic, feia vuit anys que vivia a Xalapa (Veracruz). Va deixar el seu treball, les seves corresponsalies, amics, casa seva i fins el seu gos per la por de ser assassinat.

Una altra de les víctimes era la seua amiga Nadia Vera, originaria de Chiapas, gestora cultural i productora de la Companyia Cuatro X Cuatro Arte Escénico. També activista a Xalapa i ex integrant de l'Assemblea Estudiantil de Xalapa i de Yosoy132, va ser una de la estudiants colpejades per policies de la Secretaria de Seguretat Pública, durant la desfilada del 20 novembre 2012, per protestar contra les eleccions presidencials , contra el PRI i pels periodistes assassinats a Veracruz.
Actualment  organitzava una mostra de vídeo internacional anomenada "Oftálmica" amb seu a la ciutat de Veracruz.

Nadia Vera Pérez, estudiante veracruzana. Foto: Tomada de Facebook 


A l'Estat de Veracruz, en el quart any de Govern de Javier Duarte d'Ochoa, l'administració priista càrrega amb la làpida: 12 assassinats de reporters (la majoria d'aquests casos estan sense resoldre), tres reporters desapareguts a l'Estat, una desena d'exiliats per amenaces velades de grups delinqüencials i diversos reporters intimidats, colpejats o assetjats de forma anònima per exercir l'ofici.

L'organització internacional Article 19 va destacar que l'homicidi de Rubén Espinosa marca una nova fita en la violència contra la premsa a Mèxic. És la primera vegada que un periodista desplaçat internament és assassinat a la Ciutat de Mèxic (DF). La violència que havia patit Espinosa era coneguda públicament, de manera que l'homicidi del fotoreporter es va produir sense que les autoritats encarregades de protegir periodistes en aquest país moguessin un sol dit en favor d'Espinosa.

 http://www.proceso.com.mx/?p=412068