19 de set. 2014

documental "La Misión Tseltal"

Mans Unides estrenarà un documental sobre pobles indígenes el proper 2 octubre als Cinemes Girona (Barcelona), en el marc de la històrica Conferència Mundial a l'ONU. 

En el context de l'Assemblea Plenària de Nacions Unides sobre qüestions indígenes (22 i 23 de setembre), Mans Unides estrena el documental "La Misión Tseltal"


En el context d'aquesta fita històrica, que planteja donar un impuls als drets dels pobles indígenes, Mans Unides estrenarà el 2 d'octubre a les 20:00 h a Cinemes Girona de Barcelona el documental "La Misión Tseltal", de Josep Lluís Penadès. La pel·lícula se centra en les reivindicacions actuals dels pobles originaris de Chiapas, bressol del despertar indígena, quan ja han passat 20 anys de l'aixecament de la guerrilla zapatista del subcomandant Marcos. 


"La doctrina del descobriment, que té com a base invàlida la presumpció de superioritat racial dels cristians europeus, ha estat utilitzada com a marc justificatiu per deshumanitzar, explotar, esclavitzar i subjugar els pobles indígenes i despullar-los dels seus drets més bàsics, les seves lleis, la seva espiritualitat, cosmovisió i governança, així com les seves terres i recursos. Al final, és el fonament mateix del genocidi". 
Aquesta és una de les conclusions del Fòrum Permanent per a les Qüestions Indígenes en les reunions de preparació de la Conferència Mundial sobre els Pobles Indígenes, una reunió plenària d'alt nivell que se celebrarà el 22 i 23 de setembre a la seu de les Nacions Unides a Nova York.

"Vaig arribar a Chiapas, Mèxic, amb la intenció de realitzar un documental sobre la situació dels indígenes tseltals", explica el realitzador Josep Lluís Penadès, especialista en documentals centrats en el món indígena. "M'esperava un ferri control zapatista a la zona i indígenes defensors acèrrims de la seva cultura i els seus drets. Però vaig preferir posar el focus en un tercer actor totalment desconegut per a mi: la Missió Jesuïta de Bachajón, que també defensa amb passió als pobles originaris, amb el suport de Mans Unides, i ofereix alternatives a les polítiques intervencionistes del govern mexicà".


Després de la projecció de la pel·lícula, s'oferirà un col·loqui en què participaran l'autor, Josep Lluís Penadès, i el director de la Misión Jesuita de Bachajón, Pepe Avilés, per videoconferència projectada a la gran pantalla. Els espectadors podran preguntar-los en viu i en directe detalls sobre el rodatge i la situació dels pobles originaris descendents dels maies.