6 de juny 2014

EL REI PORTA CUA...NOU TIPUS DE CENSURA

La censura de la portada d'El Jueves d'aquesta setmana, i aquest cop no per ordre judicial, si no per directius de l'empresa RBA, provoca una onada  de dimissions dels dibuixants de la revista, Monteys, Fontdevila, Alcàsser, Bartual, Vergara, Guillem, Isaac Rosa.

eldiario.es destapa el cas de la retirada dels 60.000 exemplars d'El Jueves per una portada obra de Manel Fontdevila crítica amb la institució monàrquica.

La Redacció d'El Jueves va negar que existís cap censura sobre la portada original encara que poc a poc altres informacions comencen a sortir a la llum: "Dilluns al matí, després de l'anunci fet per Mariano Rajoy de l'abdicació del Rei, la directora Mayte Quílez truca a diversos dibuixants per canviar la portada i les pàgines d'actualitat. L'equip es va posar a això i aquest mateix dia, unes set hores després, el treball està acabat. obstant això, un responsable de RBA baixa a la redacció i comunica que aquesta portada no pot publicar i que el nombre no pot arribar al carrer", relata el diari El Mundo. "Des RBA s'ha explicat a la redacció que no vol temes monàrquics a la portada de la revista durant una temporada. No sabem d'on ve en principi aquesta ordre, però això és el que es comunica a la redacció. Que la Monarquia és un tema tabú en portada perquè no interessa a la gent. Que es mantindrà només en les pàgines interiors", continua aquesta mateixa font. 

Com deien des de la redacció de  mondosonoro.com, i amb el que hi estem talment d'acord, "La conseqüència de tot això és que des de primera hora de la tarda d'avui (05/06/14) alguns dels humoristes gràfics més representatius d'aquest país, que són també el nucli dur de la revista, en un acte de dignitat i defensa de la llibertat d'expressió que els honra, decideixen abandonar El Jueves. L'autor de la portada de la polèmica Manel Fontdevila, Albert Monteys, Paco Alcàsser, Manuel Bartual, Bernardo Vergara, Guillem, Isaac Rosa formen la llista d'autors que de moment han anteposat l'ètica professional als seus propis interessos personals. Des d'aquí el nostre més profund respecte per a tots ells ..."