13 de maig 2014

ENS QUEDEM SENSE KOWASA

N'

"Tanca Kowasa, i tothom es decep. Però és el que hi ha. Avui ja funcionem (tots) de forma diferent i això castiga àmbits que queden descol·locats, en orsai involuntari. No és una mala gestió, ni un un mal plantejament de negoci, perquè la veritat sigui dita: Kowasa és una delícia de llibreria, única al país, un emplaçament venerat pels yonkis de la fotografia. 

El principal problema no és la crisi, sinó perdre l'espai a l'equació.

L'últim cop que hi vaig estar em va sobtar un cartell que es repetia prestatgeria, rere prestatgeria. El cito de memòria però venia a dir això:
"Si us plau, no utilitzis la llibreria per fullejar els llibres 
per després comprar-los per Internet, 
si fas això acabarem desapareixent" 

Viure muntats en una revolució té aquestes desil·lusions, trenca estructures per canviar-les i alguns cops destrueix matèria positiva i sòlida, matèria que per altra banda resulta imprescindible si es reflexiona seriosament. Per un costat hi ha la crisi i la tortura del 21% d'IVA, però crec que més que l'empanada econòmica el principal sisme que hem de superar és el canvi de model cap el que estem anant. Evidentment es segueixen comprant llibres de fotografia i se n'editen més que mai. No tothom podrà destinar-hi tants diners com fa uns anys però els fotògrafs i els amants d'aquest art segueixen fent despesa, ara bé, la gestionen diferent i es busquen la vida. 

I què passa? Doncs que cada cop es necessita menys l'especialista que recomani i aconselli perquè, amb Internet, ens sentim tots més que recomanats i enterats de qualsevol cosa en la que vulguem invertir, i ens alcem en la suma condició del saber-ho tot per anar-ho a buscar on sigui, com sigui i sense escoltar ningú. No ens n'adonem de com ens estem equivocant. Cada cop es passa més de l'especialització, perquè ningú podrà tenir mai millor catàleg que el puto servidor d'Amazon, que a més recomana automàtica i mecànicament com si fos el teu llibreter de capçalera.

Més individualistes, més tancats, més simplificats, com els nous negocis que estem entronitzant."
També recollim les paraules de les nostres amigues de La Parada
"En què es converteix una societat sense cultura, sense art? Barcelona, la més guapa, la més bella, la més cosmopolita, la més turística,...
KOWASA photography books anuncia el seu tancament. Què serà del seu llegat? Què serà de Barcelona d'aquí uns anys?"

Malgrat aquesta mala notícia, els gestors de Kowasa no és rendeixen i ens diuen "Mentre seguim, seguim" i ens conviden  proper dissabte a la llibreria, coincidint amb la 2a Setmana del Fotollibre, a la presentació del llibre i projecte expositiu Bidean de la Mirin Pastor.
Aquest dissabte a les 12h a la llibreria Kowasa.

Un animem a anar-hi !!