8 de gen. 2014

Artistes espanyols comencen a pintar un futur en què els actuals polítics paguin pels seus crims


Rajoy, desposseït de les seves
riqueses per un tribunal
Primer van ser els videoartistes conceptuals Santiago Sierra i Jorge Galindo amb el seu vídeo "Los Encargados" (Galeria Helga de Alvear), després els joves creadors i dissenyadors agrupats en l'anomenada "Generación 66" per la seva exposició titulada "Con dos colores" (Escorxador de Madrid), que va ser censurada per un fosc regidor madrileny d'Ana Botella, i ara és el fotògraf Martín Echeverría amb la seva sèrie "Homeless. ¿Pensarian igual en esta situación?"(Adweek. Talent Gallery) el que visualitza el dia en què els principals polítics del règim paguin pels seus crims. Ells són l'esperança de 2014, s'han arriscat per això, i algun dia rebran els mateixos honors pels que en el seu temps artistes com Goya, Rembrandt o Picasso van tenir la valentia de posar el seu gra de sorra davant de la cobdícia dels poderosos i alinear-se amb la societat civil que estava sent massacrada.


Así quedará Rajoy tras ser juzgado
Ha sigut el pitjor Nadal del segle XXI, amb els comerços buits, els carrers sense alegria i sense cap esperança. Excepte els polítics i altres membres de la "casta" partitocràtica espanyola, que celebren les seves "pagues extres" amb els diners del contribuent, la resta de la societat civil, empobrida i encara perplexa per aquest robatori dels cabals públics creixent i massiu, roman anonadada. I en les ocasions que pot sortir al carrer a protestar és literalment massacrada, com li va passar al grup de dones que feien sentir la seva veu contra la nova llei de l'avortament. Però en aquest clima de desesperació col·lectiva ha sorgit una petita llum: l'han encès els artistes independents, que ja comencen a dibuixar un futur en què els actuals polítics paguen els seus crims. I són cada vegada més: abans van ser Santiago Sierra, que va obrir el camí, Jorge Galindo, la "Generación 66" a través de la seva exposició "Conb dos colores" (que va intentar censurar l'Ajuntament de Madrid) i avui és el fotògraf Martín Echeverría.

Fotografía de "Los Encargados", con Zapatero al frenteEls ciutadans espanyols discuteixen sobre com han pogut caure en les xarxes del que ja obertament denominen "Màfia", que pretén perpetuar-se en les eleccions de 2014 i 2015 i es presenten de nou posant com a excusa la crisi que ells mateixos han creat: ajudes multimilionàries dels polítics als bancs, autonomies, clubs de futbol, ajuntaments i constructores (per la via de les petites i grans obres públiques innecessàries i eternes que generen comissions) fan créixer el tedi i la impotència ciutadana: oposició i sindicats es mostren còmplices amb el poder perquè formen part d'ell via subvencions o corrupcions que han de tapar.