9 d’oct. 2012

"Espui", un documental intimista d'Anna Soldevila



El documental “Espui” de la cineasta catalana Anna Soldevila, ha guanyat aquest passat cap de setmana a Istambul, el primer premi del festival de cinema documental del Col·legi d'Arquitectes d'Istambul.
"Espui", una producció per a la qual la directora, Anna Soldevila, va gravar durant dotze anys el poble dels seus ancestres, Espui. Durant segles la vida va ser tranquil·la en aquest poble pirinenc situat a la Vall Fosca. Res no hi canviava, tret del paisatge modelat al ritme del canvi de les estacions. Amb el pas dels anys, però, es va anar despoblant fins que es va quedar amb menys de cent habitants.
De sobte, però, tot es va accelerar a Espui quan es va posar en marxa la construcció d'un macrocomplex turístic amb camp de golf, pista d'esquí, "spa wellness", una zona residencial per a més de 5.000 persones, amb 900 habitatges i 8 hotels, i 2.200 places d'aparcaments subterranis.

Un comentari que podem trobar a la xarxa sobre el documental: “Un documental preciós. Un exemple únic de com la mirada íntima, subjectiva, poètica, familiar, local, humil i petita pot ser una via fantàstica de parlar de grans temes que afecten a nivell global: la relació amb la terra, amb el temps, amb el que de debó ens pertany i el que no.”

Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Anna Soldevila
Fotografia: Anna Soldevila, Jose Mesa, Julen Giménez
Muntatge: Anna Soldevila, Jose Mesa
Grafisme: Manel Diago
Música Original: Florenci Ferrer (Blind Joes)
Imatges super-8: Francesc Soldevila, Encarna Soldevila, Josep Bordes
Producció executiva Soona Films: Anna Soldevila
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs, Ruth Llòria
Espanya, 2011

Una producció de Soona Films en coproducció amb Televisió de Catalunya

 

Més informació:

 http://www.dracmagic.cat/mostrafilmdones/films2012/espui.html